Lupele dentare sau de magnificatie

Lupele dentare sau de magnificatie

Acest articol are scopul de a scoate la lumină diferite aspecte despre lupele de magnificaţie folosite în practica stomatologică. Avantaje, dezavantaje, modele de lupe dentare, preţuri, păreri ale medicilor care le folosesc şi răspunsul la întrebarea „Sunt lupele adecvate pentru majoritatea manoperelor pe care le efectuez?”.

Ce sunt lupele dentare?

magnificatie lupe dentareLupele dentare sunt dispozitive optice, de magnificaţie, simple, folosite pentru a vedea detalii mici, mai îndeaproape. Având în vedere faptul că noi, stomatologii, ne folosim de ambele mâini în timpul procedurilor efectuate, lupele folosite sunt binoculare şi, de obicei iau forma unei perechi de ochelari la care sunt ataşate dispozitive de magnificaţie.

 

Tipuri de lupe dentare:

Modul în care dispozitivele de magnificaţie sunt ataşate la ochelari împart lupele dentare în 2 catogorii:

  • lupe dentare flip typeLupe “flip-type”, dispozitivele de magnificaţie sunt prinse de rama ochelarilor printr-un sistem articulat ce permite îndepărtarea lupelor din câmpul vizual şi le menţine la distanţă de sticla ochelarilor. Sunt mai ieftine iar unghiul declin de privire poate fi ajustat dar sunt mai grele datorită sistemului de prindere la ochelari iar câmpul vizual mai restrâns ( sunt mai depărtate de ochi)

 

  • lupe dentare ttl1Lupe “trough the lens”: dispozitivele de magnificaţie sunt lipite direct de sticla ochelarilor, deci câmpul vizual este mai mare ( sunt mai aproape de ochi). Însă sunt special adaptate individual pentru distanţă inter-pupilară şi distanţă de lucru, ceea ce le face mai scumpe şi mai greu de găsit.

 

Împreună cu accesul vizual adecvat la nivelul cavităţii orale, lumina joacă o parte importantă în manopere de mare precizie. De multe ori capul medicului, sau chiar lupele pot eclipsa lumina de launitul dentar. Pentru a contracara această problema, lupele dentare pot fi dotate cu o sursă proprie de lumină. Modele noi dispun de o lampă LED ataşată sistemului de prindere a lupelor, alimentată printr-un cablu de la un acumulator reîncărcabil.

lupee
Există şi stomatologi care folosesc sisteme de magnificaţie destinate microchirurgiei dar şi medici de modă veche care înca lucreaza cu dispozitive folosite cu ani în urmă pentru a mări acuitatea vizuală.
Gradul de mărire a lupelor folosite în stomatologie poate varia între 2X şi 8X. Din experienţa împărtăşită a partenerilor noştri reiese că cele mai folosite lupe sunt de 3.5 X – 420 mm ( distanţa de focalizare ) dar preferinţele variază şi în funcţie de natura actului operator, de exemplu, în endodonţie sunt preferate cele cu un grad de magnificatie mai ridicat.

Avantajele lupelor dentare:

Principalele beneficii în purtarea lupelor de magnificaţie sunt legate de optică şi ergonomie.

  • Detaliile mult mai amănunţite oferite de mărirea câmpului vizual reprezintă clar un plus considerabil în practica zilnică. Aşa cum se poate observa şi în imaginea anterioară, o mărire cu 3.5X a câmpului operator face ca detaliile şterse, greu accesibile ochiului uman, să apară mult mai clare rezultând o imagine îmbunătăţită.
  • lupe dentare ergonomieCu toate că scopul principal al acestor dispozitive este cel de a mări imaginea percepută şi de a oferi un acces vizual mai bun, trebuie accentuat aportul lor în ceea ce priveşte ergonomia. Din anumite puncte de vedere, purtarea unor lupe de magnificaţie în timpul actului operator poate reprezenta o adevărată terapie pentru medicul respectiv.
    Este cunoscut faptul că 60-80 % dintre stomatologi suferă la un moment dat dureri de spate şi gât cu caracter cronic iar principala cauză pare a fi postura corporală necorespunzătoare din timpul actului operator. Pentru a menţine cavitatea orală a paciantului în centrul de focalizare al lupelor va trebui să vă menţineţi privirea la distanţa de lucru preconfigurată a lupelor dentare. Această distanţă este stabilită în general înre 300-420 mm, adică distanţa ce presupune o postură corporală ideală, indicată în toate tratatele de ergonomie stomatologică. Cu alte cuvinte, purtarea lupelor de magnificaţie impune o postura corectă, ergonomică.

 

Dezavantajele lupelor dentare:

Chiar dacă nu există dezavantaje notabile în folosirea lupelor de magnificatie trebuie menţionat faptul că este necesară o anumită perioadă de acomodare cu modul de focalizare şi menţinerea distanţei potrivite. Un alt subiect dezbătut, legat de purtarea acestor dispozitive este gradul în care poate fi afectat ochiul uman, însă părerile sunt împărţite şi nu se poate stabili clar dacă aceste probleme au apărut datorită lupelor sau au survenit din motive fiziologice precum înaintarea în vărsată, boli asociate sau greşeli personale precum caliatatea luminii din cabinetul stomatologic etc. În contradictoriu cu ideea conform căreia lupele ar putea afecta vederea stau din ce în ce mai multe şcoli de stomatologie din întreagă lume unde lupele dentare sunt implementate cu succes de multi ani.

lupe dentare detalii tehniceDetalii tehnice

Distanţă de lucru poate şi definită ca distanţa de la lupe până la un dinte sau un grup de dinţi în funcţie de magnificatie. Această distanţă poate fi măsurată simplu, prin a vă poziţiona cu un pacient în unitul dentar. În funcţie de înălţimea dumneavoastră această distanţă poate varia.

Andâncimea câmpului vizual este abilitatea de a fixa un obiect în diferite niveluri. De exemplu: Dacă aveţi o anume distantă de lucru la lupele dumneavoastră, acea distanţă este optimă pentru a fixă dintele în cauza. Aşadar, dacă adâncimea câmpului vizual este, de exemplu 100 mm vă veţi putea mişca 50cm în faţă sau înapoi iar obiectul privit să fie clar. Este indicată o adâncime a câmpului vizual cât mai mare, încât lupele dentare să fie mai permisive atunci când le folosiţi. Majoritatea medicilor preferă 420 mm, distanţă la care pentru cele mai multe persoane reprezintă şi impunerea posturii de lucru ideală.

SURSA: http://www.doctoruldedinti.info/lupele-dentare-sau-de-magnificatie/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *