Acidul hialuronic in stomatologie

Acidul hialuronic in stomatologie

A deveni mai frumos a fost o preocupare continua a fiintei umane.Chiar daca frumusetea este un concept relativ, noi putem contribui la imbunatatirea sau chiar schimbarea unor elemente ce tin de aspectul estetic facial.

Ce este acidul hialuronic si cum il putem folosi in cabinetul stomatologic?

Cel mai important pentru medicul stomatolog si de stiut de catre pacient este faptul ca acidul hialuronic este o proteina intalnita in mod natural in organism. Este produsa chiar de corpul nostru, prezenta in diferite regiuni dar mai ales la nivelul cartilajelor si pielii.

Cantitatea de acid hialuronic scade cu inaintarea in varsta, ceea ce duce la pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor.

Este folosit in dermatologie si industria cosmetica din anii ’70 iar de mai bine de 10 ani a fost introdus si folosit cu succes si in stomatologie.

Poate fi mai practic pentru pacientii nostri ca in urma unui tratament stomatologic complex din punct de vedere medical si estetic sa poata beneficia de mici interventii de corectare a ridurilor sau de marire a buzelor prin simpla injectare a acidului hialuronic.

Pe langa rolul sau recunoscut de “vedeta” a interventiilor antirid si augmentare a buzelor, acesta este folosit din ce in ce mai frecvent si cu rezultate excelente in tratarea diferitelor inflamatii gingivale si afectiuni parodontale de la nivelul cavitatii orale.

Acidul hialuronic participa ca agent de vindecare si de reducere a inflamatiei.

Este folosit in tratarea ulceratiilor, in cazul arsurilor de la nivelul mucoasei orale si a altor afectiuni rezultate in urma unor traumatisme ale tesuturilor, ce formeaza si tapeteaza structurile osoase ale cavitatii bucale.

Trebuie precizat ca acest tratament este realizat de catre medicul stomatolog si in cazul pacientilor ce sufera de sindromul de ”gura uscata”, afectiune denumita clinic xerostomie.

Datorita faptului ca acidul hialuronic este o proteina naturala pe care corpul nostru o produce, folosirea si injectarea clinica a acestuia de catre medic nu va fi urmata de reactii adverse nedorite.

Injectarea acidului hialuronic

Tratamentul local cu acid hialuronic poate corecta ridurile din urmatoarele zone:

– santuri nazo-geniene (santurile de la baza nasului pana la coltul gurii);

– cearcane;

– pometi (obraji), prin augmentare;

– ridurile din coltul gurii (marionette lines);

– ridurile de la nivelul fruntii si zona ochilor;

– marirea buzelor.

Medicul injecteaza acidul hialuronic subcutanat in straturi diferite, folosind un ac foarte fin. Pentru ridurile fine injectarea se realizeaza superficial iar pentru ridurile mai adanci in straturile profunde.

Cantitatea substantei folosite este direct proportionala cu intinderea si profunzimea ridurilor, scopul injectarii acidului fiind de crestere a volumului tesutului facial.

Persistenta pe baza de acid hialuronic este in medie de 6-9 luni.

Cel mai frecvent insa se doreste cresterea in volum a buzelor.

Primul pas caracteristic procedeului de marire a buzelor este anestezia. Aceasta poate fi locala prin injectarea anestezicului sau o simpla anestezie de contact, decizia luandu-se impreuna cu pacientul.

Pasul urmator este de a se marca zonele ce urmeaza sa fie injectate, urmand ca medicul sa realizeze injectarea acidului hialuronic, apoi se maseaza atent fiecare buza in parte, pentru ca substanta sa se distribuie uniform.

Dupa terminarea tratamentului se evita aplicarea oricarei substante chimice la nivelul buzelor.

Se recomanda aplicarea unei pungi cu gheata pentru a diminua edemul rezultat in urma procedurii.

 

Efectele secundare injectarii acidului hialuronic sunt locale si temporare (1-3 zile) si pot include:

-mici sangerari, roseata si sensibilitate in zona punctiei;

-edem (umflatura) si echimoze (vanatai).

In concluzie, datorita biocompatibilitatii ridicate a acidului hialuronic, acesta castiga din ce in ce mai multa popularitate in segmentul medical si cosmetic.

Daca va doriti rezolvarea tuturor problemelor dentare, un zambet de invidiat, estomparea ridurilor, augmenterea buzelor, faceti-ne o vizita si impreuna vom alege planul de tratament potrivit dumneavoastra, atat din punct de vedere functional cat si estetic.

 

Autor: Dr. Narcisa Bancu, medic dentist – ABC Eurodent

Sursa foto: www.webmd.com, www.bizoo.ro, vanityfuengirola.com

Surse: surse proprii; wikipedia.org/wiki/Hyaluronic_acid, www.dental-tribune.com,www.Webmd.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *